donderdag 10 mei 2012


Hallo alle blogvolgers,

Het is vandaag woensdag 9 mei 2012. Wij liggen in Boulogne aan de Franse Noord-westkust.
Maar laat ik chronologisch beginnen. Zaterdag heeft kleinzoon Mees Opaloma, zoals onze combinatie door hem wordt aangeduid een dikke zoen gegeven. Wietske heeft ons daarna naar de Heen gebracht. Daar de lag de vol gepakte Sindoro klaar voor de start. Het was rond 11 uur het regende en we hadden beiden geen zin om te beginnen aan het toch zo mooi lonkende perspectief van de Schotland reis. Zonder enige aarzeling besloten wij deze dag in de Heen te blijven en onszelf een Pannekoek en een biertje bij de plaatselijke horeca te gunnen.
Zondag zijn we vroeg vertrokken met nog onbekende bestemming. Het was koud en nat. Met een schuin oog had ik de vorige dag nog even op de Ipad gecheckt wat de weersomstandigheden in Inverness (Schotland) waren; minus 6 graden. De keuze om onderlangs Engeland en dus met de klok mee te varen bleek een goede. ’s-Nachts varen is toch al koud en bij temperaturen onder 0 leek het ons een kwelling te worden en dat is niet het doel van deze reis, zoveel is duidelijk! Of zoals onze kleindochter Lois zegt “dat moeten wij niet hebben hé opa”
Maar hoe dan ook onderlangs is op dit moment ook nog geen pretje. Wij spraken af bij Bruinisse te kijken hoe de wind stond en dan te besluiten of we door zeeland naar Vlissingen gaan varen of naar de Roompot en daarna naar Oostende. Het wordt het laatste. Het is droog en we varen een mooi tochtje naar De roompot. Vlak voor aankomst belden Hans en Karine Tijssen dat zij in de buurt waren en wilden uitzwaaien, een erg leuk initiatief en een uurtje later zaten wij aan de thee en keken Hans en ik nog even naar oude Trintella’s in de haven.
De volgende ochtend om zes uur op voor een tochtje met het tij mee naar Oostende. Opnieuw is het koud en wij realiseren ons dat dit een voorproefje is van het weer dat wij in Schotland kunnen verwachten. Willen we dit wel, voor wie doen wij dit eigenlijk allemaal vragen die wij elkaar stelden met als resultaat een rustig doorvarende Sindoro. Rond twee uur zijn we aan in Oostende. De immer parate Robert meestal gekleed in korte broek en hemdsmouwen draagt een trui en is een stuk bedaarder dan we van hem gewend zijn. Het is veel te koud jongens zegt hij, dat zijn we met hem eens.
Maandag moeten wij voor de reis naar Calais drie uur na hoog water vertrekken uit Oostende dat is helaas weer vroeg om 6 uur en dus zijn we om 6.30 weer buiten. We varen met een zuidelijke wind snel en mooi naar Calais. Het gaat zo snel dat ik na de passage van Trappegeer bijna frontaal een boei raak tot grote ergernis van Thea die altijd al vindt dat ik te rakelings langs boeien vaar. Zo’n grote boei heeft een vreemd soort magnetisme waardoor ik er meestal al het ware naar toe getrokken wordt.  Maar alle verklaringen ten spijt moet ik beloven voortaan ruime afstand te houden en dat doe ik. Wij zijn er bij hoogwater Calais aan zodat wij meteen de troosteloze jachthaven in kunnen varen. Ik hoop dat Francois Hollande wiens poster hier nog op elke straathoek is opgeplakt ook deze haven gaat hervormen en niet gaat bezuinigen want het is echt een drama, ingestorte delen van de kade met een gammel hek afgezet, een haven in verval en het wordt vervelend maar weer koud en nat. Het weerbericht geeft aan dat het harder gaat waaien en uit de verkeerde richting. Daarom willen we snel weer weg uit Calais naar Boulogne. Weer om 5.30 uur op voor het tij, maar na drie uur zijn we er.  Voor de volgers op marine traffic van het track om onverklaarbare reden geen track van deze tocht maar we liggen er echt.
Boulogne is veel leuker dan ik mij van 10 jaar geleden nog kan herinneren. Het is een echt Frans stadje met helaas wel de bekende winkels van Hans Anders H&M etc maar de bovenstad is nog authentiek. Met een mooie kerk St Nicolas die beschermheilige is van de zeevarenden en andere  historische gebouwen zoals het keizerlijk paleis.
Wij liggen in de port plaisance, midden tussen de vissers. Boulogne is de eerste visserijhaven van Europa. Het stroomt er stevig en doet zeer buitenlands aan. Over het weer wil ik het niet meer hebben.

Tot volgende week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten