vrijdag 22 juni 2012

The Mull of Kintyre


Wat Wassenaar is voor Den Haag, Vught voor ’s-Hertogenbosch, dat is Bangor voor Belfast. Een luxe mooi gelegen badplaats, met onder architectuur gebouwde huizen voor beter gesitueerden. Het heeft een prachtige jachthaven met alle faciliteiten kortom prima toeven daar. Maandagmorgen starten wij met een wandeling naar Holywood ongeveer 15 kilometer verderop. Het pad loopt langs de delta die uitkomt bij de haven van Belfast. Ongeveer halverwege komen wij langs een tentoonstellingsruimte van natuurbeheer waar ook koffie te krijgen is. Omdat wij in onze rol van jury voor de prijsvraag nog onderzoek moeten doen naar de juiste vogelnaam komt deze onderbreking als geroepen. Wij spreken een man in uniform aan in de tentoonstellingsruimte waar een plaatje van “onze” vogel te zien is en vragen naar de naam.
This is an………. Oysterpickerhaveagoodday antwoordde de man na enig aarzelen, om daarna direct met een diepe zucht te vertrekken. Wij vonden dat best een lange naam voor zo’n klein beestje en bedachten dat deze mogelijk gesplitst zou moeten worden in een Oysterpicker en een prettige dag verder. De naam van de vogel dus en een beleefd verzoek geen vragen meer te stellen. Een Oyster picker, het zou kunnen.
Oysterpipickerhaveagoodday??
 Gelukkig hielp onze winnaar van de eerste prijs Henk Prevo uit Eindhoven ook de jury door als eerste het goede antwoord te geven. Wij ontvingen zijn mail gedateerd op 18 juni 08.36. Het goede antwoord hebben wij gecontroleerd via google  Het is de Black Gullimot of zwarte Zeekoet. Gefeliciteerd Henk met deze mooie overwinning. Natuurlijk waren er meer inzendingen Theo Hearkens uit Gouda eindigde op de tweede plaats met als tijd 15.26 uur. Roel Melief uit Lienden heeft een verdiende derde plaats met het goede antwoord op de 19e om 20.29. Daarna moest de jury zich buigen over twee twijfel gevallen. De eerste van Jacques Zick uit Epse: “Een duif die niet gewend is aan linksrijdende auto’s”, kan de jury helaas niet goed rekenen. Ook Lidy Lansdorp uit Wassenaar, die naar de mening van de jury een gokje waagt met “Scholparadijsflamingooekst”valt buiten de prijzen. Nog net op tijd ontving de jury de inzending van Mieke Vlastra uit Odijk, die er met een Pinguin ook te ver naast zit voor een eervolle vermelding. Wel bedankt allemaal voor de reacties en er volgt vast nog een keer een herkansing.
Vanmorgen vroeg vertrokken wij uit Bangor met als bestemming Campbeltown op het eiland Kintyre bekend van The Mull of Kintyre, waarover ook een mooi muzieknummer door Paul McCartney en Danny Laine is geschreven. Het was een prachtige dag, een mooi windje om mee te beginnen en direct helder zicht op de contouren van het schiereiland Kintyre. Gaandeweg valt de wind weg en moet de motor het werk doen. Het water is spiegelglad, zo vaak zie je dat hier niet. Onder de boot loopt de diepte op naar 150 meter. Daar merk je natuurlijk niets van maar het is wel bijzonder. Dan doemen de granieten en bazalten rotsen op uit zee. Groot en ongepolijst met wel zacht groene begroeiingen in de dalen en op beschutte plaatsen. Wij passeren zo Ailsa Craig aan stuurboord en Sanda Island aan bakboord. Het zijn kleine onbekende eilanden, ze geven mede invulling aan het  ruige, onherbergzame en ongelofelijk mooie landschap. Het is zo imposant, dit is Schotland, dit is  natuur en landschap dat zich nauwelijks laat beschrijven. De zon staat er vol op, Thea zit in een korte broek ik in stuur in mijn overhemd, een dag om niet meer te vergeten.    

Foto’s laten maar een streepje zien van al die schoonheid het merendeel is zee en lucht. Je krijgt die volle indruk niet op een plaatje overgebracht dat is wel jammer. Na een scherpe bocht naar bakboord varen wij het Campbeltown loch binnen. Wij liggen vannacht aan een mooring van de plaatselijke zeilclub.De volgende ochtend lopen wij het stadje binnen en gaan liggen aan een pontoon. Nu kunnen wij van de boot en Campbeltown en het schiereiland gaan verkennen. Het plaatsje is pittoresk, de tijd heeft hier ook stil gestaan als je naar de etalages kijkt veel oubolligheid maar wel leuk om te zien. ’s-middags bezoeken wij de whisky distilleerderij van Springbank en drinken een glaasje licht gerookte whisky. De dag erna huren wij een auto om het schiereiland te verkennen. De oostkust is ruig en stijl heel anders dan de westkust die ons een beetje aan de Amerikaanse westkust doet denken. Vanaf het zuidelijkste puntje waarop de vuurtoren staat hebben wij uitzicht op Ierland en Rathlin eiland. Wij voelen ons heel nietig, de wind waait ons uit de jas en er is hier helemaal niemand uren rijden zonder tegenliggers op verlaten wegen. We vinden het wel bijzonder.
Collage van etalages in Campbeltown


Geen opmerkingen:

Een reactie posten